Sidor

torsdag 10 januari 2013

Mat och miljö Del III

Lägger upp några utdrag ur mitt projektarbete på Capella "Mat och miljö -  ett projektarbete om tillvaratagande av grödor och vikten av en ekologisk livsmedelsproduktion".


Situationen för ekologisk mat i Sverige idag
I Sverige så har jordbrukssektorn och livsmedelsförsörjningen genomgått en gigantisk omstrukturering de senaste decennierna. Försörjningsgraden i Sverige har sjunkit rejält sedan 1990. Då var 75 % av maten producerad i Sverige och det var bara speciellvaror som kaffe, te, ris, choklad och kryddor som man importerade. Idag är det bara hälften av maten vi äter som är producerad i Sverige. EU-inträdet gjort det billigare att köpa in mat från andra europeiska länder än att producera den själv. Att matproduktionen i Sverige har minskat är en del av en större trend där antalet svenska lantbrukare minskar. Sedan 1950 har 80 % av de svenska lantbrukarna försvunnit som en konsekvens av att det är svårare att få ekonomin att gå ihop. Antingen måste man utvidga produktionen eller så tvingas man lägga ned vilket har gjort att det svenska lantbruket blivit mer storskaligt med färre ben att stå på. Med de utmaningar som jordbruket står inför både globalt och lokalt för att säkra livsmedelsförsörjningen kan man fråga sig om det inte är en mångfacetterad matproduktion som är bäst för att uppnå ekologi. Långa transporter pga. producenterna kommer längre ifrån konsumenterna och att färre kulturer odlas vilket hit in tills är en konsekvens av storskalighet rimmar åtminstone inte väl med ekologisk odling.
   Även om den ekologiska livsmedelsförsäljningen i jämförelse med den konventionella är pytteliten så ökar den. 2010 var 3,1 % av alla livsmedel som såldes ekologiska. 2011 var motsvarande siffra 3,4 %. Det är en värdemässig ökning med 11 % på ett år och en total omsättning på 9,2 miljarder kronor. En viktig anledning till att försäljningen har ökat under de senaste åren är att den offentliga sektorn, där omkring tre miljoner måltider serveras varje dag, har ökat sina inköp av ekologisk mat. 2006 satte regeringen målet att 2010 ska de ekologiska livsmedelsinköpen uppgå till 25 % inom offentlig sektor, främst då kommuner, landsting och regioner. Detta mål lyckades man inte nå och eftersom regeringen inte har formulerat något nytt mål så är det gamla målet förlängt till 2013. Under de senaste åren har de ekologiska inköpen i offentlig sektor faktiskt kommit ingång rejält och 2011 uppgick de genomsnittliga inköpen till 18 %. Det är en ökning med 30 % på ett år då 2010 års ekologiska andel låg på 14 %. Faktum är att 25 procentsmålet kan nås 2013 om den nuvarande ökningstakten hålls uppe. Under 2011 var det 33 kommuner, landsting och regioner som nådde över 25 procentsmålet. Topp fem är: Lund (43,3 %), Södertälje (41,9 %), Örebro läns landsting (35,4 %), Lerum (34,8 %) och Ockelbo (34,5 %).
   Ett problem är att när man pratar ekologisk mat i offentlig sektor så inbär det inte att den är närproducerad och därmed kan ha släppt ut mycket klimatgaser vid transport. Offentliga organisationer kan inte kräva att några varor ska vara närproducerade upphandlingar pga. att EU:regler sätter stopp för det. Men man måste ändå se det som ett framsteg för att minska rubbningen av ekosystemen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar