
Senare visade det ju sig att man hade hittat hormonstörande preparat i hästköttet som var förbjudna. När detta kom fram kunde jag dra mig till att ranka frågan som ett problem. Det är ju fruktansvärt om några oskyldiga skulle bli sjuka. Men vad beror detta problem på är den reflexmässiga reservationen? Varför riskerar företag sitt rykte, ekonomiska förluster och sina konsumenters hälsa för att stuva ner hästkött i lasagnen istället för nötkött? Jo som vanligt är det prispressen inom livsmedelsindustrin som gör att miljön, djurskydd, kvalitet och sociala rättigheter får stryka på foten. Därför blir reaktionen från Europas köttkonsumenter ganska patetisk. Det är ju dessa som har orsakat allt detta. Man kan ju inte ha kakan och äta den också. Om man köper billigt kött så kan man inte förvänta sig kvaliteten och djurskyddet är säkrad. I och för sig har köttkonsumenterna haft god hjälp av EU:s politiker när det gäller kvalitetsnivån. Exempelvis Sveriges landsbygdsminister Eskil Erlandsson.
Så till nästa gång alla köttätare i Europa. Gnäll inte. För ni framstår som tjocka bebisar utan konsekvenstänkande. Det ni istället kan göra är att köpa ekologiskt kött och om ni tycker det är blir för dyrt, dra ner på köttätandet istället för att gå över till icke-ekologsikt. Det vinner både din hälsa och djuren på. Dessutom kan ni rösta fram vettiga jordbrukspolitiker i nästa EU-val (läs: inte centerpartister alltså).
Veckans tips från coachen!
Det du kan göra för att vara 100 % säker på att du inte får i dig hormonstinkande hästkött är att dissa köttet och låta hästen leva. Då kan du till och med vara 110 % säker. Så i stället för att gå och oroa dig kan du nu äta din vegolasagne i lugn och ro. Visst är det praktsikt!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar