Sidor

onsdag 27 februari 2013

Blev förbannad på kommunen. Skrev en insändare.



Ystads kommun måste satsa mer
Sveriges regering satte 2006 som mål att i genomsnitt 25 % av all den mat som köps av den offentliga sektorn, exempelvis kommunala skolor och äldreboenden, ska vara ekologiskt 2010. Att regeringen beslutade att öka andelen ekologisk mat är för att ekologisk matproduktion anses överlägsen när det gäller hänsyn till bl.a. miljö, djur och biologisk mångfald. Den offentliga sektorn serverar dagligen tre miljoner måltider och om man då skulle öka inköpen av antalet ekologiska varor ökar man också den totala efterfrågan på ekologisk mat. Detta kommer öka lönsamheten i branschen vilket gör att det blir fler odlare som går över till ekologiskt. Tyvärr lyckades Sverige inte uppnå det här målet (14 %, 2010) och därför valde man att förlänga målet till 2013. Glädjande är att 2011 års resultat har ökat och ligger på 18 % ekologisk mat i offentlig sektor och enligt prognoserna inför kommande år så kommer man att lyckas med att uppnå målet om 25 % ekologisk mat 2013.  

När man ser prognoserna om att Sverige snart kan uppnå sitt nationella mål så undrar man ju vad ens egen hemkommun Ystad gör för att öka på inköpen av ekologisk mat. Tyvärr blir man inte stolt. Man får sitta ganska länge och ögna igenom rankninglistan i undersökningen över de kommuner/landsting som köper mest ekologiskt. Till slut hittar man Ystad kommun på en föga smickrande 165:e plats (232 kommuner/landsting deltog, ekomatcentrum.se). Utav all den mat Ystad kommun köpte in 2011 är endast 7,5 % ekologisk. Varför följer man inte regeringens mål och satsar? I Ystad kommuns mål för ekologisk mat kan man läsa: Inköpen av ekologiska livsmedel till barnomsorg och skolor ska utgöra 25 % av den totala livsmedelsbudgeten. Detta mål sticker inte ut jämfört med andra kommuner men det som är anmärkningsvärt är att man inte har något slutdatum när detta ska vara uppfyllt. Efter 2013 är det väl meningen att man ska sätta upp nya mål och göra nya satsningar men med Ystad kommuns mål vet man inte om man kommer uppnå 25 % inom 10, 20 eller 30 år? Dessutom så omfattas inte äldreomsorgen, som är en stor del av det kommunala ansvaret, av målet. För även om andelen ekologisk mat ökar i Ystad så är det inte tillräckligt för att bidra till det nationella målet. Här måste de ansvariga politikerna gå in och sätta upp ett slutdatum för Ystads mål och också inom de närmaste åren snabba på omställningen med mer ekologiska inköp. Vad har de två ”gröna partierna” Centerpartiet och Miljöpartiet i majoriteten gjort för att öka andelen ekologiskt? Uppenbarligen är det inte tillräckligt. För en 165:e plats är väl inget man är nöjd med?   

måndag 25 februari 2013

Dagar i februari


Spenderar dagarna med att plugga lignoser, försöka lära mig att rita, göra odlingsplaneringar och gå på kvällskurser med tema jordkällare. Men för det mesta sitter jag bara och längtar till Öland och våren.  

lördag 16 februari 2013

Gnägg sa lasagnen!

Ingen har väl lyckats undgå det. Det är hästkött i folkets lasagne. Till en början när nyheten breakade för en vecka sedan så orkade jag inte ens bry mig (i ärlighetens namn bryr jag mig inte så mycket nu heller). Vad spelar det för roll vad det är för kött, tänkte jag. Det är ju ändå en individ som har fått sätta livet till. Jag tänkte inte sitta och tycka synd om alla köttätare som tvingats till den bittra sanningen att det var ett "husdjur" som man satt och snaskade på. "Men hästar kan man ju inte slakta, de är ju fina djur som våra barn rider på" brukar man ju resonerar. Som om det spelar någon roll. 
   Senare visade det ju sig att man hade hittat hormonstörande preparat i hästköttet som var förbjudna. När detta kom fram kunde jag dra mig till att ranka frågan som ett problem. Det är ju fruktansvärt om några oskyldiga skulle bli sjuka. Men vad beror detta problem på är den reflexmässiga reservationen? Varför riskerar företag sitt rykte, ekonomiska förluster och sina konsumenters hälsa för att stuva ner hästkött i lasagnen istället för nötkött? Jo som vanligt är det prispressen inom livsmedelsindustrin som gör att miljön, djurskydd, kvalitet och sociala rättigheter får stryka på foten. Därför blir reaktionen från Europas köttkonsumenter ganska patetisk. Det är ju dessa som har orsakat allt detta. Man kan ju inte ha kakan och äta den också. Om man köper billigt kött så kan man inte förvänta sig kvaliteten och djurskyddet är säkrad. I och för sig har köttkonsumenterna haft god hjälp av EU:s politiker när det gäller kvalitetsnivån. Exempelvis Sveriges landsbygdsminister Eskil Erlandsson
   Så till nästa gång alla köttätare i Europa. Gnäll inte. För ni framstår som tjocka bebisar utan konsekvenstänkande. Det ni istället kan göra är att köpa ekologiskt kött och om ni tycker det är blir för dyrt, dra ner på köttätandet istället för att gå över till icke-ekologsikt.  Det vinner både din hälsa och djuren på. Dessutom kan ni rösta fram vettiga jordbrukspolitiker i nästa EU-val (läs: inte centerpartister alltså). 

Veckans tips från coachen!

 Det du kan göra för att vara 100 % säker på att du inte får i dig hormonstinkande hästkött är att dissa köttet och låta hästen leva. Då kan du till och med vara 110 % säker. Så i stället för att gå och oroa dig kan du nu äta din vegolasagne i lugn och ro. Visst är det praktsikt!