Sidor

onsdag 18 april 2012



Om jag visste att jorden skulle gå under i morgon 

skulle jag i dag ändå 

plantera mitt äppelträd.


Martin Luther 

Lotten tar form


Vår ritning för Apiaceaelandet, ca 100 kvadratmeter 


Sötfänkålen tar sig fint. (Note to myself : måste omskolas nu!) 


Rotsellerin också. 


Uppgrävning av bäddar. I närmaste bädden ska vi bl.a. ha Rotkörvel och Sockerrot. 


Här ska bl.a. Sötfänkål, Rotselleri och Själkselleri vara.


Intill den går kurvan ska vi försöka odla Anis. Får se om vi lyckas. Våran lärare sa att tidigare elever hade försökt men hade misslyckats. Vi har bladselleri som backup.


Tänkt mötesplats med fikabord och stolar där vi kan blicka ut över våra ägor. 

Regeringen har världens chans men väljer Lundinmannen

En del har kanske missat det men den svenska regeringen har för tillfället en fantastisk möjlighet att motarbeta oljeutvinning i Arktis. Sverige är nämligen ordförande i det arktiska rådet. Rådet består av Ryssland, USA, Kanada, de nordiska länderna och sex representanter för ursprungsbefolkningen. Arktiska rådet är en plattform för samråd och samarbete för de arktiska länderna med omnejd. Eftersom man nu på senare tid har kommit på att det går att utvinna olja i Arktis då det numera inte är en massa is ivägen så har det här blivit en fråga för Arktiska rådet. Men en oljeutvinning i Arktis är problematisk på många sätt, dels för att det är ett oerhört känsligt område och om det skulle ske oljeutsläpp liknade det i mexikanska golfen för två år sedan så hade det varit betydligt mer svårsanerat pga. bland annat kylan och de stora avstånden till de närmsta samhällena. Sedan är Arktis en av de sista platserna på jorden som fortfarande inte är exploaterade av människan. Är det verkligen ett måste att människan ska kolonisera hela jordklotet. Ska det inte få finnas några orörda platser kvar där det biologiska livet kan få vara ostört. Den tredje anledningen är att Arktis sitter på ganska stora oljetillgångar som gör att västvärlden skjuter upp omställningen från fossil energi ytterligare en tid vilket kommer med största sannolikhet ha katastrofala konsekvenser för ekosystemen.

Även om Sverige är ett pluttland jämfört med Ryssland, USA och Kanada så har man nu möjligheten att sätta agendan i och med ordförandeskapet. Dessutom så hade det varit bra om någon hade kunnat sätta ned foten jämtemot de ovan nämnda storländerna och deras ofantliga koldioxidutsläpp. Men vad gör vår regering? Det räcker tydligen inte att vi redan har en mesig centerpartist till miljöminister som ska driva Sveriges miljöpolitik. Nä i Arktiska rådet där så många betydelsefulla frågor kommer att avgöras så sätter man Carl "Lundin Oil" Bildt att representera Sverige. Mannen som har suttit i de flesta oljeföretags styrelser. Regeringen försöker inte ens driva en klimatpolitik. Det gör mig uppriktigt ledsen för även om jag inte röstade på Alliansen i föra valet så känns klimatfrågan ändå som om det är en så allmängiltig fråga att det inte skulle spela någon roll vilken färg det var på regeringen. Alla regeringar måste föra en progressiv klimatpolitik.

lördag 7 april 2012

En månad på Öland

Det har nu gått en månad sedan jag började på Öland. Det har varit väldigt intensivt men jag här helnöjd med det jag har varit med om hitintills. Lärarna är bra och jäkligt positiva och de personer som går i klassen är väldigt trevliga med helt olika bakgrunder. 

Våra myskankor håller rent från ohyra i frukträdgården.

Dessutom ger de hyfsat med ägg.



Melvin, vår gås.
Vi började med träd och buskar. Mycket beskärning stod på schemat men även växtkännedom vilket innebar att vi skulle lära oss känna igen ett femtiotal träd och buskar och kunna deras latinska namn. I slutet av träd och buskar-kursen höll vi på mycket fruktträdsbeskärning. Jag blev helt såld, det var så jäkla kul att klättra i träd och klippa bort fruktved. Just att man måste lägga ner så mycket tanke bakom varje beskärning  och tänka på hur trädet kommer att må är ganska fascinerande. Det är en hel vetenskap.
Odlingslotten 

Efter träd och buskar var det dags för odlingen. Jag tillsammans med två andra blev tilldelade en lott på ca 100 kvadrat. Växtfamiljen vi skulle odla där var Apiaceaefamiljen (flockblommiga växter). Familjen innehåller bland annat morot, palsternacka, dill, persilja, fänkål. selleri, körvel, kvanne och anis. Odlingslotten mättes upp och därefter så gjorde vi en ritning på hur vi ville att lotten skulle se ut. Vi fick plugga på om familjen en del innan vi kunde börja odlingsplanera och bestämma vilka sorter vi skulle ha. Väl där så var det ett evigt letande i frökataloger och förhandlande mellan parterna om vilka sorter vi skulle ha. Alla hade sina favoriter. Men till slut blev vi klara och äntligen fick vi ut och gräva. Landet hade kvickrot i MASSOR. Det tog över en vecka att grepa igenom landet och sedan köra ut komposten. Men förhoppningsvis kommer vårt arbete att löna sig.

Nu är det påsk och jag är hemma i Skåneland. Det är skönt att få ta det lugnt en vecka och få smälta alla nya intryck. Det känns verkligen som jag har hittat rätt. I höstas innan jag hade sökt in till den här utbildningen kände jag mig ganska vilsen och visste inte vad jag skulle pyssla med kommande år. Det enda jag visste var att jag på något sätt ville hålla på med miljöfrågor och vara ute i naturen. Det var nog en jäkla tur att jag kom in på den här utbildningen eftersom jag nu har fått upp ögonen för områden som trädvård vilket jag inte visste någonting om innan jag började på Öland.
Den första förkultiveringen av rotsellerin sket sig.

När jag kommer tillbaka från lovet är det fullt ös medvetslös. Då är det vårstäd, gödsling av landet, fräsning, gräva upp bäddar, förkultivering och sådd av alla fröer som gäller. Allt ska helst hinnas med i samma vecka.

Påsk, konstutställning och tåg

Tänkte att jag skulle fortsätta med detta att tipsa om projektarbetsbloggar. Som denna där några tjejer ska ha en utställning nu i påsk som tar upp miljöförstöring och hur vi kan förändra.

Själv ska jag snart påbörja en 11 timmar lång tågresa och ta mig söderut i vårt land till blommande påskliljor. Man kan verkligen önska att järnvägsnätet skulle byggas ut. Härifrån är det 4 timmar med bil till Oslo, där en vän till mig har sin pojkvän. Men tågresan dit går på 10 timmar. Inte konstigt att folk flyger istället.

måndag 2 april 2012

I skuggan av det Stora Alvaret



I need another place
Will there be peace
I need another world
This one's nearly gone
Still have too many dreams
Never seen the light
I need another world
A place where I can go
I'm gonna miss the sea
I'm gonna miss the snow
I'm gonna miss the bees
I miss the things that grow
I'm gonna miss the trees
I'm gonna miss the sunI miss the animals
I'm gonna miss you allI need another place
Will there be peace
I need another world
This one's nearly gone
I'm gonna miss the birds
Singing all there songs
I'm gonna miss the wind
Been kissing me so long
Another world

(Antony and the Johnsons)