Sidor

måndag 26 mars 2012

Att starta en grön revolution

En spåning skriven för någon vecka sedan som aldrig kom upp på bloggen. 

Som jag berättade tidigare i veckan så är jag nu på plats på Öland. Det har varit en väldigt spännande vecka med allt nytt. I fredags på eftermiddagsfikan så fick alla i klassen resten presentera sig och vad de hade för tankar med att gå den här trädgårdsutbildningen. Det var väldigt intressant att lyssna på. Något som överraskade mig var att så många hade valt den här utbildningen för att lära sig som småskalighet, självhushållning och ekologism. Dessutom var det några som hade valt den här utbildningen för att få en omstart i livet. Jag hade från början trott att de flesta som skulle gå i min klass skulle gå här för att förbereda sig inför en karriär. Men så var det alltså inte utan de flesta hade valt utbildningen för att man har ett djupt engagemang för miljöfrågor och en medvetenhet om att något är fruktansvärt fel i vårt samhälle. Dessutom har diskussionerna vid matbordet ofta handlat om att någonting drastiskt måste göras nu för att inte vi ska förstöra fundamentala delar av vårt ekosystem. Orden ”grön” och ”revolution” användes förvånansvärt ofta i samma mening. Detta är någonting som jag har känt på mig det senaste året att det verkligen håller på att hända någonting bland unga människor. Att medvetenheten och viljan att förändra är mycket större idag. 

För några år sedan när klimatfrågan var som hetast så handlade det mesta om att man skulle byta ut sina glödlampor och köpa energisnåla vattenkokare. Typ ekokapitlism. Sen kom den stora depressionen efter COP15 då klimatfrågan inte nämndes någonting i media som vara fram tills för nästan ett år sedan. Sedan dess har det börjat börja bubbla rejält bland många olika människor. Det är kanske inte så att folk dras till olika miljönätverk eller partier utan det är snarare så att människor som privatpersoner gör aktiva val för att förändra sin livsstil. Man lagar bra mat, ofta vegetariskt, odlar sina egna grönsaker osv. Dessutom så skakade Occupy-rörelsen många regeringar under 2011 med sina protester som ofta riktade sig mot det ekonomiska systemets förödande påverkan på ekosystemet. I Sverige upplever jag det som många är så utleda på regeringen i allmänhet och dess miljöpolitik i synnerhet. Utleda på centerpartistisk green washing. Kanske är det dags för en grön revolution eller en ny grön våg? 

lördag 24 mars 2012

Andra världar vi kan bygga


Jag och en klasskompis höll i ett morgonmöte inför personal och elever på skolan för någon vecka sedan. Vi ville uppmärksamma ettårsdagen av Fukushima den 11 mars genom att spela upp den här låten av Glesbygd´n. Idag är det inte många som pratar om konskevenserna för de som bodde i närheten av kärnkraftverket. En intressant artikel i Fria speglar situationen.

lördag 17 mars 2012

Trädälskaren


Den första delkursen vi har haft här på skolan har handlat om träd och buskar. Allt från att lära sig latinska namn utantill, till beskärning av äppelträd har vi gjort under drygt en vecka. Det har varit jäkla kul och skönt. Det är på något sätt rogivande att sitta uppe i ett gammalt äppelträd och klippa bort fruktved. Som introduktion till kursen visade vår lärare en film som hette "Trädälskaren". Den handlade om en man som bestämde sig för att bygga ett hus uppe i ett träd. En lite djupare innebörd med filmen var att träden historiskt sett har haft en väldigt betydelsefull innebörd för människan och att vi har på senare tid börjat tappa denna kontakten i och med att vi blivit mer urbaniserade. Filmen ställer frågan vad den förlorade kontakten med naturen har gjort med oss människor. Det var en jäkligt bra film. Se den!

Tradalskaren.se

onsdag 14 mars 2012

Projektarbete om kläder och återvinning

Som projektarbete när jag gick på gymnasiet så hade jag en utställning med kläder i återanvända material och skrev texter om återvinning och att konsumera hållbart. Om något är intresserad av det så hade jag min loggbok som en blogg, som går att läsa här.

torsdag 8 mars 2012

Internationella kvinnodagen till ära

Internationella kvinnodagen till ära så kan vi passa på att konstatera att kvinnor statistisk sett lever med miljövänligt än män. Vi kör mindre bil, äter mer vegetariskt och köper mindre energislukande prylar (typ bilar).
Att det ser ut så beror dock till stor del på att kvinnor tjänar mindre än män. Med samma jobb tjänar vi i snitt 83% av det män tjänar, utöver det tillkommer det att kvinnor oftare jobbar deltid och har låglöne yrken. Vilket egentligen suger. Men det är en positiv bieffekt för miljön, för med mindre pengar lever man miljövänligare. För resor, kött och prylar kostar mer pengar - och är dåliga för miljön.


onsdag 7 mars 2012

Öland

Fina tulpaner välkomnade mig när jag kom in på mitt nya rum.

Jag ber om ursäkt för det bristfälliga bloggandet från min sida de två senaste veckorna. All heder åt Kim som har hållit fanan uppe. Men jag har i alla fall en hyfsad ursäkt. Jag har flyttat till Öland och ska gå på en folkhögskola här. Utbildningen jag ska gå är en ekologisk trädgårdsutbildning som sträcker sig över en odlingssäsong. Tanken med den här bloggen, i alla fall från min sida, är att jag ska dela med mig av vad jag lär mig här. Men jag har inte börjat med lektionerna än så det dröjer lite innan rapporterna börjar trilla in. Imorgon, torsdag, ska vi påbörja den första delkursen. Då ska vi börja beskära träd och buskar. 

Vår!




Under sista veckan jag var hemma i Skåne blev det vår på riktigt. Nästan ingen frost alls. Så här får ni några vårbilder för snart är det dags att ta sig ut i trådgården och förbereda odlingssäsongen.

fredag 2 mars 2012

Boktips och bokrea

Bokrean är en underbar företeelse. Jag älskar böcker och tycker om när det är billigt. Även om bibliotek egentligen är bättre. Men, vissa böcker vill man ha hemma. Kunna plocka upp och bläddra i när man vill.

Bokrean går förvisso mot sitt slut, men jag tänkte passa på att tipsa om min odlingsbibel. Handbok för köksträdgården heter den, skriven av Israelsson. En fantastisk bok för alla som vill odla. Det var den boken som fick mig att börja odla från första början. Den tar upp i princip allt. Hur man odlar olika sorters växter, hur man förbättrar jorden, marktäckning, bygga en kompost eller hur man planerar växtföljd. Dessutom finns det ett fokus på hur man skapar ett naturligt kretslopp. Får bra insekter i trädgården som håller borta skadeinsekter. Täcka marken med gräsklipp för att hindra att ogräset växer, vilka växter som man kan odla som mellankulturer för att ge jorden ny näring. Mycket som skrivs är för den som har trädgård och trädgårdsland, men det finns även en hel del om att odla i kruka på balkongen. Superbra bok för både den som är nybörjare och som har odlat sen tidigare.

På bokrean hittade jag även en bok som heter samma sak som vår blogg. Nämligen Maria Wetterstrands bok, Den nya gröna vågen. Jag har inte läst den, men tycker att den verkar bra. Låter som att den handlar lite om samma sorts saker som vi skriver om här. Någon som läst den och kan uttala sig?

torsdag 1 mars 2012

Kortfilm, kortfilm!

Nu är det mars. Således vår. I Skåne blommar vårblommorna. Norrut är det snö. Men med vasaloppet kommer våren. typ. Det firar vi med en kortfilm. Förvisso en lite tramsig en, men trots det väldigt bra film om hållbar konsumtion.



Outside the box - the movie from Agnes Backegardh on Vimeo.

Både denna filmen och den jag tidigare la ut som handlar om återvinning kommer ifrån en kampanj som Göteborgs kommun driver, En värld utan sopor.